Tvenkinio įžuvinimas nereikalauja daug pastangų ar lėšų. Pasirinktos tinkamos žuvys iki pat vėlyvo rudens džiugins stebint jas nuo kranto ar tiltelio. O paskui galima jas sugauti  ir ne kartą  pasidaryti skanią, pačių užaugintos žuvies  šventę. Tam, kad įžuvinimas būtų sėkmingas ir nesukeltų problemų, reikėtų laikytis kelių svarbiausių taisyklių.


Tinkamiausias laikas įžuvinimui

Įžuvinimą  reikėtų  atlikti  anksti pavasarį, kai vidutinė vandens temperatūra pakyla iki 12  laipsnių. Tinkamiausias laikas įžuvinimui yra kovo – balandžio mėnesiais. Gegužės pradžioje dar  galima paleisi lydekų mailių, kuris lengvai  prisitaikys. Vėliau papildomai įžuvinti galima  birželio mėnesį, kai žuvys yra atsigavusios po žiemos.


Tvenkinio dydis

Turite žinoti savo tvenkinio dydį, kad atvykus  pas pardavėją, būtų galima paskaičiuoti, kiek ir kokių žuvų reikės. Įprastai į vieną arą tvenkinio galima suleisti tik iki 5 kg dvimečių karpių. Tačiau, jeigu žuvinsime kelias tarpusavyje derančias žuvų rūšis, polikultūroje galėsime jų auginti žymiai daugiau.


Transportavimas

Svarbus įžuvinimo etapas – transportavimas nuo žuvų augintojo iki nuosavo tvenkinio. Žuvys turi būti pervežamos gerai deguonies prisotintame vandenyje. Geriausiai tam tinka polietileniniai maišai arba specialios talpos. Maišus pervežkite atsargiai, padėtus ant minkštų užtiesalų, kad išvengtumėte sienelių pradūrimo bei pridenkite nuo saulės, kad vandens temperatūra juose nepakiltų.

Didesnius žuvų kiekius, virš 30–50kg, patariame transportuoti tam skirtose talpose, 

papildomai prisotinant jose esantį vandenį deguonimi. Žuvis kraunant ir iškraunant reikėtų suvienodinti talpų ir tvenkinių vandens temperatūras (galimas skirtumas iki 2–3 °C). Paprasčiausias būdas tai padaryti – maišą su  žuvimi palaikyti vandens telkinyje, kol temperatūra taps panaši. 

Atminkite, kad talpos turi būti švarios, o pervežimas be jokių sustojimų. Žuvis išleiskite į tvenkinį atsargiai ir mažomis porcijomis, stebėkite jų judesius. Silpnas, su aptrinta oda ir silpnai judančias žuvis po įveisimo reikėtų pašalinti – išgaudyti graibštu.


Kiek ir kokio dydžio žuvų rinktis?

Paprasčiau ir praktiškiau yra pasirinkti stambesnes žuvis, nes jos yra mažiau lepios ir jau tos pačios vasaros pabaigoje galės būti žvejojamos. Siūloma rinktis ne  mažesnes  žuvis  nei  0,5–1kg. Tokio dydžio įsigyti plačiakakčiai iki rudens gali užaugti net iki  2–3kg. 

Mažesnės žuvys gali žūti, nes sunkiau prisitaiko prie naujų sąlygų. Geriausia  rinktis tvenkiniuose, o ne uždarose sistemose augintas žuvis, kad lengviau prisitaikytų  prie tvenkinio sąlygų. Taip pat patariama vengti žuvų iš užsienio, nes atsiranda didelė tikimybė, kad jos gali būti Lietuvoje dar neišplitusių ligų židiniu.